Chainformations djupgående How-To guide om namngivningsprocessen för intranätet (2/2)
Published 2018-10-26

Del 2/2

Att namnge ditt intranät är en process som är integrerad i många delar av din interna verksamhet. Kolla in del 1 i vår process för namngivning av intranät där vi beskriver varför du behöver namnge ditt intranät och strategier för att komma igång.

När du har använt dessa strategier för att bygga upp en baslinje för dina namn och har brainstormat tillräckligt mycket, hur vet du då vad du ska välja och vad som är ett bra namn?

Snabba tips

Här är några bästa metoder som har fungerat för många av våra kunder, och de har delat med sig av sina tips för att hjälpa dig att komma igång.

Först och främst bör du undvika namn som är för långa eller svåra att uttala. Om det är svårt att säga kommer ingen att bry sig om det.

Du får inte heller vara för uppenbar eller generisk. För en organisation som arbetar med marin utrustning är det alldeles för brett att ge intranätet namnet “The Ocean” och det har ingen relevans för varumärket och dess värderingar.

För en hälsovårdsorganisation kan Asklepios, hälsans och medicinens gud, verka som ett smart namn, men ingen kommer att säga att de skickar till “Asklepios”. Kortare och enklare namn är generellt sett bättre för långsiktig användning och en igenkännbar identitet.

Ett sätt att namnge är att ange målen eller visionen för ditt intranät. För detta vill du använda ord som “connect”, “hub”, “pulse”, “gateway”, “link”, “edge”, “buzz”, “my” eller “circle”. De mest effektfulla namnen har en personlig prägel, så var kreativ.

Att hämta inspiration från interna kulturella element som redan finns är en bra utgångspunkt. Du kan också använda ditt företags namn eller vad det gör som inspiration. En av våra kunder, en detaljhandlare som heter Colorama, har till exempel ett intranät som heter “Inforama” och butikskedjan North Face kallar sitt intranät för “Basecamp”. Trip Advisor kallade sitt intranät för “Passport”. Möjligheterna här är oändliga och alla dessa exempel har en tydlig koppling till den externa varumärkesidentiteten.

Tänk på följande:

Finns det företagsspecifika uttryck eller ord som har särskild betydelse? Har ditt företag en maskot eller en karaktär?

Ett företag med “våg” i sitt namn kan kalla sitt intranät för “The Harbor” (hamnen) eller ett nystartat företag som levererar matvaror kan kalla sitt intranät för “The Pantry” (skafferiet). Namnen passar in i företagets befintliga ikonografi och har dessutom den fördelen att de återspeglar intranätets mål.

Företag kan också välja karaktärer som är relevanta för deras organisation. Den grekiska mytologin kan vara en bra utgångspunkt, om namnet är lätt att säga (t.ex. Athena eller Atlas, inte Asclepius), liksom populärkulturen.

Akronymer är också ett smart sätt att införliva flera olika värden eller idéer eller ge en statisk identitet åt en uppsättning åtgärder. Detta är några exempel från stora företag som inte är franchisetagare, men de fungerar som goda exempel. Tussauds Group kallar sitt intranät för “Tiggle”, vilket står för “Tussauds Intranet Global Gateway Linking Everyone”. De Beers Forevermark kallar sitt intranät för “Sparkle”, vilket står för “System Providing Access to Research Knowledge Learning & Education”.

Fundera också på om du vill ha en URL, en internetadress för ditt nya intranät. Då måste du hålla ögonen öppna för vad som finns tillgängligt. Vi rekommenderar att du gör en sökning med www.godaddy.com eller . www.nameisp.com att börja med.

Grafisk identitet. Om du vill satsa fullt ut kanske du också vill skapa en logotyp eller ett grafiskt element för ditt intranät. Koppla det till ditt vanliga varumärke – eller behåll det helt unikt.

Hur och var du kan styra namngivningsprocessen

Ett bra sätt att få igång din kreativitet är att använda en namngenerator som Shopifys namngenerator (http://www.shopify.com/tools/business-name-generator/), Wordroid (http://wordoid.com/) och Bust-A-Name(http://www.bustaname.com/).

Franchiseledare bör också överväga ett par parametrar om varumärkets värde för att använda namngivningsprocessen som en möjlighet att gräva djupare i andra delar av franchisens identitet. I namngivningen och brainstormingprocessen kan du till exempel fundera över din kundanskaffningsmodell: är du främst en B2B- eller en B2C-organisation? Namnet har olika betydelse för de intressenter som interagerar med varumärket, beroende på vilket det är. Detta ger dig ytterligare en inblick i den yttre identiteten som oundvikligen påverkar den inre identiteten.

När franchisegivarna har valt ut några möjligheter är det dags att “fråga publiken” och få in gedigen feedback med hjälp av formulär, enkäter och/eller frågeformulär. Kör en intern kampanj under en vecka för att skapa länkar till den här sidan i den interna kommunikationen. I slutet av veckan kan du ta en titt på statistiken för att se vilken sida som presterade bäst, om allt är relativt lika.

Genom att be om feedback från din organisation kan du få en inblick i de känslomässiga reaktioner som dina namn väcker och få dig att omformulera några val eller till och med skapa nya alternativ. Engagemang på detta sätt från din publik främjar intern kommunikation och gör att intressenterna verkligen känner att de har en del i att utveckla organisationen från grunden och hjälper till att driva på antagandet.

Efterdyningarna

När den egentliga namngivningsprocessen har avslutats, från brainstorming, forskning, feedback, testning och iteration, har du äntligen kommit fram till den “riktiga” kampanjen. Som franchiseledare vill ni främja en sömlös känsla när det nya intranätet och dess identitet införs, istället för att driva på förändringar (se vår artikel om förändring inom ett franchiseföretag här).

Nyckeln till att få ett nytt inslag i ett franchiseföretag, oavsett storlek eller ålder, är förstärkning. Därför måste du se till att du konsekvent och ofta använder namnet under lanseringen, i dokument och i samtal på kontoret. Även om formellt marknadsföringsmaterial och officiella franchise-dokument naturligtvis är rätt plats för att konsekvent driva en ny intranätidentitet, är det informell intern kommunikation som är den plats där förändringarna verkligen sker. Håll dig inte tillbaka från att marknadsföra namnet, precis som du skulle göra med en produkt eller tjänst. Marknadsföringsmaterial är ett effektivt sätt att odla den attityd du vill ha till intranätet och få de anställda att bli entusiastiska över att använda det. Gör det till en händelse på din franchisekonferens eller låt dina fältagenter göra regionala kick-offs osv.

När du har gått igenom hela processen med att installera ett intranät, välja rätt system och implementera det i din organisation, får du inte låta all tid och alla ansträngningar gå till spillo med ett oinspirerat namn. Utnyttja namngivningen som en möjlighet att främja de värderingar som du tycker är viktiga. Använd namnet som ett verktyg för att uppnå dina mål.

Sanningen är att en franchises framgång bara är lika stark som dess externa varumärke och dess interna verksamhet och identitet. Tänk på Starbucks företagskultur internt som behandlar sina franchisetagare och anställda som “partner” och sina kunder som “gäster”.

Underskatta aldrig kraften i ett namn.

Similar Posts